Programma 2022


Openingsact Iktoon 2022 door Reinier Sijpkens 10.30 uur, vijver voor het Raadhuis van Hilversum
Met ‘de Notendop’, een muziekbootje waarop een miniatuur kerkorgel gebouwd is, en zijn trompet, zal Reinier Sijpkens de opening verzorgen van het Iktoon Festival 2022 op de vijver van het Raadhuis. U krijgt klassieke arrangementen van Nederlands bekendste watermuzikant te horen, kort, krachtig en vol verrassingen! 

Fotoclub Perspectief Expositie in expo-gang op begane grond, hele dag te bekijken van 11.00 - 17.00 uur.
Fotoclub Perspectief is een groep van 50 tal enthousiaste amateurfotografen die in clubverband hun plezier in fotografie willen delen en verdiepen. 

Eva Kasbergen Fotografie, Globe Expositie in expo-gang op begane grond, hele dag te bekijken van 11.00 - 17.00 uur.
Met groep enthousiaste fotografen gaat Eva Kasbergen wekelijks aan de slag met wisselende thema's.

Hennie van Schaik, Expositie in de binnentuin van het Raadhuis, hele dag te bekijken van 11.00 - 17.00 uur.
Sinds een aantal jaar is Hennie van Schaik met steenbewerking bezig: met mergel, speksteen en albast maakt hij objecten/vormen. Deze vormen zijn soms herkenbaar als menselijke gedaantes, maar het zijn ook abstracte vormen, ontstaan door de al aanwezige vorm in de steen.

Betsy Pullen, Kunstfabriek, Globe, bouw mee aan een nieuwe stad (jeugd) D66 Fractiekamer, begane grond.
09.30 –11.00 uur en 11.30 – 13.00 uur (open atelier)
13.30 –15.00 uur (inlooples voor bezoekers)

De kinderen gaan een stad bouwen met karton en papier met veel groen, water, cultuur en duurzame elementen! Vanaf 13.30 is er een inlooples voor bezoekers waar je kan meebouwen aan de stad. 

Grafisch Atelier Hilversum (workshop) VVD Fractiekamer, 11.00 – 16.30 uur, begane grond
VOUW / KNIP en laat de pers rollen. In deze workshop kun je met eenvoudige druktechnieken een tegel maken die een onderdeel wordt van een groot mozaïek. Als je na een dag vol optredens weer naar huis gaat, haal je je tegel op en neem je je eigen kunstwerk mee naar huis. Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk. 

Robberts Muziekschool
Raadzaal,11.00– 11.30 uur, eerste etage en Trouwzaal, 15.30– 16.00 uur, eerste etage
Leerlingen en docenten van Muziekschool Robberts laten vele genres de revue passeren via zang, piano en gitaar. Jazz, pop, rock en soul, je zult het allemaal voorbij horen komen. Heb je zin om mee te doen, je bent van harte welkom!

Kunstfabriek, Globe, decorstukken
Raadzaal, hele dag te bekijken, eerste etage.
Betsy Pullen heeft samen met jongeren op karton het decor geschilderd voor een toneel/muziekstuk dat in coronatijd is opgevoerd in het MCO over Mercurius i.s.m. Titus Koster en Robert Grijzen. 

Popkoor One Up Raadszaal,11.00 – 11.30 uur, eerste etage
Popkoor One Up is een nieuw opgericht, enthousiast koor gevestigd in Hilversum dat nummers zingt uit het brede spectrum van popmuziek: denk aan pop-classics, de nieuwste hits, filmmuziek, rock en veel meer. 

Concertkoor NSF Burgerzaal 11.00 – 11.30 uur, eerste etage
Concertkoor NSF is al bijna tachtig jaar verbonden met de Hilversumse geschiedenis; het werd opgericht door arbeiders van de Nederlands Seintoestellen Fabriek die als eerste radio’s maakte. Onder leiding van dirigent Joop van Goozen geeft het koor een ‘voorpremière’ van het klassieke concert dat zaterdag 24 september om 15.00 uur gegeven wordt in De Morgenster te Hilversum. Pianiste: Annemiek Jussen. 

Mellot Trouwkamer,11.30 – 12.00 uur, eerste etage
Het Hilversumse duo (bekend van de straatoptredens) met gitaar, saxofoon, voetpercussie en stem komt naar IkToon. Sax du Lot en Melchior spelen deuntjes die iedereen kent op hun eigenwijze. 

Section 8, Dudok Architectuur Centrum, 11.30 – 12.00 uur, 12.30 – 13.00 uur en om 14.00 – 14.30 uur, souterrain
Section 8 speelt een zwoele mix van latin, smooth jazz, soul en een beetje funk. Sinds de oprichting, 6 jaar geleden, bestaat de band uit een mix van bandleden die net zijn gestart of al vele jaren actief zijn in de muziekwereld. Een gezellige en leuke mix van mensen die niets liever doen dan andere mensen te laten genieten van muziek.

Politie Muziekgezelschap Excelsior
Raadzaal,12.00 – 12.30 uur, eerste etage
Excelsior is een van de 12 overgebleven Politiemuziek orkesten in Nederland. Zij brengen een concertprogramma ten gehore voor jong en oud!  

Beatrix Hilversum (jeugd) Burgerzaal, 12.00 – 12.30 uur, eerste etage
Jong Beatrix is een junior drumcorps – opgericht op 16 juni 1956 – die kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar de kans geeft zich op muzikaal- en showgebied te ontwikkelen. Bij Jong Beatrix wordt plezier, muziek, beweging, dans en show verenigd in één activiteit.  

Amerpoort Multimediastation Hilversum Dudokkamer,12.00 – 12.20 uur (optreden DJ Rayman), 12.30 -13.30 (uitleg multimediastation door Jarg de Gooijer) 13.30 – 14.30 uur (optreden DJ Rayman), tweede etage
Bij Multimediastation komen jonge mensen met een licht verstandelijke beperking of grote afstand tot de arbeidsmarkt om te rappen, schrijven, tekenen, fotograferen, filmpjes te monteren of muziek te maken. Raymond van Dalsem (26) is muzikant, rapper, en producer. Hij werkt dagelijks op dagbesteding het Multimediastation Hilversum, waar hij zijn muziek en videoclips produceert. Zijn optreden is een energiek feest.  

Marjoleins Dance Studio Marmerenhal,12.30 – 13.00 uur, begane grond 
Marjoleins Dance Studio in Hilversum biedt al meer dan 30 jaar kwaliteit met plezier! Met een breed lesaanbod is er voor ieder wat wils. Ballet, Hiphop, Modern, Theater, Zang, en nog meer. Van beginner tot gevorderde, van peuter tot volwassene. Tijdens het IKtoon festival zijn optredens te zien van de Hiphopwedstrijdteams: 7Up!, De Bom en Bandana. Ook kun je zelf ook een dansje wagen tijdens een mini workshop van docent Benjamin.

Rob Schultheiss Trouwzaal,12.30 – 13.00 uur, eerste etage
Rob Schultheiss speelt liederen uit eigen repertoire en bekende nummers die aansluiten op het thema ‘350 jaar rampjaar 1672’.  U ontvangt een speciaal voor Iktoon vervaardigd boekje met meezing teksten van de liedjes en info over dit thema. 

Popkoor Prestige Hilversum, Raadzaal, 13.00 - 13.30 uur, eerste etage
Popkoor Prestige Hilversum, onderdeel van Prestige Vocal Groups, is een groot gemengd showkoor met een brede variatie in leeftijd. Het repertoire bestaat uit de nieuwste hits, in een prachtig meerstemmig Prestige jasje. Onder leiding van dirigent/pianist Bas Gerwe halen ze het beste uit zichzelf. Ze geven dan ook regelmatig spetterende optredens, samen met een liveband.

Kamerkoor Revoce Burgerzaal, 13.00 – 13.30 uur, eerste etage
Kamerkoor Revoce bestaat uit 26 zangers. Het koor richt zich vooral op a capella zang uit verschillende stijlperiodes. Bezoekers kunnen meezingen met enkele liederen van het Concert voor Vrede & Vrijheid. Dit concert is een bloemlezing van vrede, vrijheid en liefde. 

Stadsdichter Charlotte de Raad Trouwzaal, 13.30 – 13.45 uur, eerste etage
Charlotte de Raad (27), geboren en getogen Hilversumse, is de nieuwe stadsdichter van Hilversum. In 2018 debuteerde Charlotte met de poëziebundel ‘En ze leefde nog’ bij Uitgeverij Rorschach. Daarvoor was ze onder andere actief voor het optredend literair gezelschap Poetry Circle 020.  

Kinderdichter Pander Docters van Leeuwen Trouwzaal, 13.45 - 14.00 uur, eerste etage
Pander zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste Hilversumse kinderdichter van 2021. Uit een groep van 250 kinderen - leerlingen van groep 7 van de deelnemende basisscholen - vond een jury haar uiteindelijk de meest geschikte kandidaat. Pander draagt voor uit eigen werk tijdens Iktoon.

Salsaschool Esencia Marmeren zaal, 13.30 – 14.00 uur optreden, 14.00 – 14.30 uur workshop, begane grond
Esencia Dance Studio is een inclusieve en ontspannen studio waar dansers van alle niveaus welkom zijn bij lessen in Tropische stijlen zoals: Salsa, Bachata en Kizomba. Ervaar de “Tropical Vibes” zelf en doe mee met de korte workshop! 

Gipsy Darik Swingtrio (Globe) Raadzaal, 14.00 – 14.30 uur, eerste etage
De gipsy swing is gecreëerd in de jaren dertig van de vorige eeuw door de grote gitarist Django Reinhardt, met als hedendaagse vertegenwoordigers o.a. het  Rosenberg trio, Paulus Schäfer, Birelli Lagrene, Popy Basily etc. Het Globe Swing Trio bestaat uit David Klein - sologitaar, Rico de Jeer – contrabas en Kees van Oorschot -ritmegitaar. 

Popkoor Royal Rhythm Burgerzaal, 14.00 – 14.30 uur, eerste etage
Popkoor Royal Rhythm is een enthousiast, gemengd popkoor met ongeveer 50 leden. Met z'n allen zorgen ze voor een ongedwongen, positieve sfeer.  Het doel is om met veel plezier steeds beter te worden. Het repertoire bestaat uit Engels- en Nederlandstalige popklassiekers en hits van nu. 

Schrijverscafé Zinexprez (workshop) Tuinkamer, 14.00 – 15.00 uur en om 15.30– 16.30 uur, begane grond
In het Schrijfcafé ga je schrijven aan de hand van creatieve schrijfopdrachten. Het draait daarbij niet om perfecte teksten, maar om genieten van wat het schrijven jou brengt. Je denkt na over wat je schrijft en wat het met je doet.

Angelina Zoli Soul Duo (Globe) Trouwzaal, 14.30 – 15.00 uur, eerste etage
Zang-en-gitaar-soul-duo `Angelina Zoli` brengen een veelzijdig soul repertoire van Amy Winehouse tot Stevie Wonder en van Patti La Belle tot Nina Simone. 

Zilveren Kei (workshop) Omroepkamer, 14.30 – 16.30 uur, eerste etage 
Zilveren Kei is een jongerenproject om talent en makerschap van jongeren in de kunsten te stimuleren en zichtbaar te maken. De jongeren gaan met drie cultuurcoaches vanuit het Grafisch Atelier Hilversum tijdens IkToon een visueel verslag maken. Ook wel een ZINE genoemd.  Iedereen is welkom om een bijdrage te leveren in de vorm van een gesprek of visueel werk.  

Dynamic Arts Laren, Gooische Woordenaars Marmeren hal, 14.30 – 15.00 uur, begane grond
Gooische Woordenaars (GWS) is een groeiend hiphop collectief met momenteel al meer dan 30 hiphop artiesten uit het Gooi. Dit collectief rapt hiphop to the fullest met mc’s, b-boys, dj’s en producers en laat hiermee zien dat het Gooi een levende hiphop community heeft. Tijdens Iktoon maak je kennis met de sounds van yVngpanda, nVmb Reject,111_Oldboy & 3lyus ap4ru.

Workshop Slaggitaar door Melchior Bornhijm (beginners) B&W kamer, 14.45 – 15.45 uur, begane grond
Altijd al gitaar willen spelen en ben je nieuwsgierig of je dat kunt en hoe dat voelt? Dit is je kans! In deze workshop maak je de eerste stappen naar wat misschien wel je leukste nieuwe hobby kan worden. Je krijgt op het einde van de workshop je eerste gevoel hoe het is om gitaar te kunnen spelen. Leeftijd vanaf 8 tot 99 jaar.

Kamerkoor Akkoord Burgerzaal, 15.00 – 15.30 uur, eerste etage 
Kamerkoor Akkoord bestaat sinds 2003 en telt op dit moment 25 leden. Het repertoire is breed en bestaat voornamelijk uit a capella muziek uit de middeleeuwen, renaissance, barok, romantiek en werken van moderne klassieken. Dirigent Cees van der Poel leidt het koor sinds de oprichting.

(Fanfare) Orkest Leo
Marmeren hal, 15.30 – 16.00 uur, begane grond
Als oudste muziekvereniging van Hilversum doch jong van geest, noemt Fanfare orkest Hilversum zich tegenwoordig gewoon: Orkest Leo! Van licht klassiek en typische fanfaremuziek, tot pop, rock, funk en swing… Orkest Leo pakt het met veel plezier op, met zijn sterke fanfarebezetting ondersteund door een swingend combo. 

Hilversumse Orkest Vereniging Dudok Architectuur Centrum,15.30 – 16.00 uur, souterrain
De Hilversumse Orkest Vereniging is een in 1931 opgericht amateursymfonieorkest dat sinds 2002 onder leidingstaat van Paul van der Reijden. Tijdens Iktoon zal HOV een kwartet vormen dat diverse stukken ten gehore zal brengen.

Media City Bigband Raadzaal, 15.45 – 16.30 uur, eerste etage
De Media City bigband is een collectief van 20 muzikanten waar energie, muzikaliteit en plezier vanaf spat. De band houdt ervan uiteenlopende stijlen te spelen. Naast traditionele jazz standards speelt de bigband ook o.a. Blues, Rock, Funk, Pop en Latin. Zowel instrumentale stukken als zangnummers brengen het publiek in beweging en zorgen voor een onvergetelijke ervaring. 

Kamerkoor Toonkunstkoor Hilversum Burgerzaal, 16.00 – 16.30 uur, eerste etage
Kamerkoor Toonkunst zingt klassieke en moderne liedjes en evergreens. Zing uit volle borst mee met bekende nummers. 

Paris & Satie, filmregistratie (Globe) Wachtkamer wethouders, 11.00 –17.00 uur, doorlopend, begane grond
In november 2021 is er in het MCO een concert door Globe gegeven onder de naam Paris & Satie. Er worden werken gespeeld van componisten zoals Maurice Ravel, Claude Debussy, Georges Bizet, Marc Barthomieu, Karl Jenkins en Erik Satie.
Medewerking aan dit stuk wordt verleend door Toneelgroep Globe o.l.v. Robert Grijsen. Het decor wordt gemaakt door het Atelier voor Jongeren van Betsy Pullen en Rixt Hilverda.  

Dudok Architectuur Centrum (expositie)
DAC, 11.00 - 17.00 uur, souterrain
Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) is het centrum voor stadsarchitectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Het Centrum organiseert rondleidingen door het Raadhuis, excursies in de stad en debatten, lezingen en manifestaties. Het DAC is gevestigd in het souterrain van het Raadhuis in Hilversum.

Wil jij ook meedoen met IkToon Hilversum?