Toespraak van Wethouder Cultuur Arno Scheepers

In de ochtend trokken voorafgaand aan de opening de ACCU Fanfareband en de Hilversumse Buurt Fanfaredoor het centrum van Hilversum samen met deelnemers en circusartiesten richting de vijver van het raadhuis.

Wethouder Cultuur Arno Scheepers opende daar samen met kinderburgemeester Fien Bax het kunstfestival IkToon. Fien had een theatrale rol tijdens deze muzikale opening en liet al varende op een zwaan op de vijver van het raadhuis een bloem tot bloei liet komen.  

 

Lees hier de toespraak terug van Wethouder Cultuur Arno Scheepers:

Van harte welkom op deze stralende dag bij ons prachtige Raadhuis en vooral van harte welkom op het amateurkunstfestival IkToon! Het is een geweldige dag om te genieten van de enorme rijkdom aan amateurkunst die Hilversum te bieden heeft. Bijna precies een jaar geleden stond ik ook hier en vierden we het uitbreken uit die ellendige Corona-periode, nu een jaar later kan ik alleen maar concluderen dat amateurkunst in Hilversum bloeit als nooit tevoren! En wat is er vandaag veel te beleven in het Raadhuis: muziek, dans, beeldende kunst: alles is te zien en te horen. Ik noem even een paar gerechten van het menu: 

De Gooise Media City Bigband laat een heel ander geluid dan normaal horen in de Raadzaal. Ik kom vaak in de Raadzaal en kan u verzekeren: vandaag zijn het heel andere klanken!

Er is een scratchkoor dat samen met Oekraïense vluchtelingen Nederlandse en Oekraïense liederen zingt (over de verbindende kracht van kunstgesproken!)

Het Grafisch Atelier heeft een geweldige workshop waarbij je je eigen Dudok droomhuis van Lego kunt ontwerpen en afdrukken. Het kind in mij is er nog altijd, ik heb zelf het raadhuis van Lego op mijn kamer staan dus ik kan oprecht zeggen: een aanrader dit! 

En ik wil graag even bijzondere aandacht vragen voor onze beiaard: 75 jaar nadat de beiaard is geïnstalleerd in 1956 hebben we vorig najaar 3 nieuwe klokken erbij gekregen: 2 kleine klokken en een joekel van een Bes-klok van 3.500 kilo (met een prachtige strofe uit een gedicht van onze stadsdichter die hier vandaag ook aanwezig is). En net als toen hebben we een compositiewedstrijd gehouden ter ere van de nieuwe klokken. En de prijs reiken we vandaag uit. Spannend! Er komt dus niet alleen muziek uit het Raadhuis, ons Raadhuis maakt zelf ook muziek en beter dan vorig jaar.

Maar u komt hier voor kunst en cultuur en niet voor een pratende politicus. Dus het laatste wat u wil is een lang verhaal over gemeentelijk beleid. Maar ik wil daar toch één ding over zeggen. Het nieuwecultuurbeleid, Momentum is twee maanden geleden door de gemeenteraad aangenomen. Dat beleid heeft als speerpunt 'een podium voor alle Hilversummers". Als er één dag die geest uitdraagt, is het vandaag, bij Iktoon. Want vandaag kun je enorm genieten door voor het podium te staan en te luisteren of te kijken, maar je kunt ook óp het podium staan. En onderdeel zijn van een koor of van dans. Ik hoop dat heel veel bezoekers zich vandaag niet alleen onderdompelen in het geweldige aanbod, maar dat ook ook een zaadje wordt gepland. Dat zij geïnspireerd raken en het laatste zetje krijgen zelf ook amateurkunstenaar te worden. Want, kan ik uit ervaring zeggen, niets is mooier dan dat!

Veel plezier vandaag!

Arno Scheepers

Wethouder Cultuur

Hilversum, 10 juni 2023

Meer nieuws