IkToon Hilversum 2023 goed bezocht

Afgelopen zaterdag was het Raadhuis van Hilversum het centrum van creativiteit en zelfexpressie, voor lokale talenten tijdens het amateurkunstfestival IkToon.

Dit jaarlijkse evenement biedt een podium aan een gevarieerde groep amateurkunstenaars die vol passie en plezier hun artistieke talenten tonen en anderen inspireren.

In de ochtend trokken voorafgaand aan de opening de ACCU Fanfareband en de Hilversumse Buurt Fanfare door het centrum van Hilversum samen met deelnemers en circusartiesten richting de vijver van het raadhuis.

Wethouder Cultuur Arno Scheepers opende daar samen met de ACCU FanfareBand, de Buurt Fanfare, het klarinetensemble van Globe en kinderburgemeester Fien Bax het kunstfestival IkToon. Fien had een theatrale rol tijdens deze muzikale opening en liet al varende op een zwaan op de vijver van het raadhuis een bloem tot bloei liet komen.  

Scheepers: “Bijna een jaar geleden vierden we het uitbreken uit die ellendige coronaperiode, nu een jaar later kan ik alleen maar concluderen dat amateurkunst in Hilversum bloeit als nooit te voren! Het nieuwe cultuurbeleid is twee maanden geleden door de gemeenteraad aangenomen. Dat heeft als speerpunt ‘een podium voor alle Hilversummers’. Als er één dag die geest uitdraagt, is het IkToon.”

 

Ondanks de hitte waren veel bezoekers aanwezig bij IkToon om orkesten, koren, dansers, spoken word artiesten, beeldend kunstenaars, muzikanten en zangers te horen en zien. Ook konden aanwezigen  verschillende workshops volgen, waaronder een workshop breakdancen en ukelele spelen. Stadsdichter Charlotte de Raad leerde geïnteresseerden de fijne kneepjes van spoken word. Bij het Dudok Architectuur Centrum kregen bezoekers een rondleiding rond het bekende Dudok gebouw waarna ze hun eigen Dudok gebouw konden ontwerpen bij de docenten van het Grafisch Atelier.

 

“Het festival zorgt altijd voor verbinding binnen verschillende groepen. Zo was er speciaal voor IkToon dit jaar een Hilversums koor opgericht dat samen met Oekraïense vluchtelingen Oekraïense volksliederen zong. Wij ondersteunen IkToon als gemeente al jaren met veel trots en geloven in de kracht van creativiteit en de waarde van kunst in de Hilversumse samenleving”, aldus Scheepers.

IkToon Hilversum is een lokaalinitiatief dat deel uitmaakt van het landelijke IkToon-festival. Het festival heeft als doel de waardering voor amateurkunst te vergroten en inclusieve cultuurparticipatie te bevorderen.

Meer nieuws